Afrika ve Arabistan üzerinden gelen toz taşınımı, Marmara’nın güneyi, Ege ve Batı Akdeniz ile İç Anadolu’nun güneyinde etkili olacak. Toz taşınımı nedeniyle görüş mesafesinde düşme, hava kalitesinde azalma ve ulaşımda aksamalar gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.
MARMARA İÇİN TOZ TAŞINIMI VE FIRTINA UYARISI
MGM İstanbul Bölge Tahmin ve Erken Uyarı Merkezi tarafından yapılan açıklamada; rüzgarın yarın sabah saatlerinden itibaren İstanbul, Kırklareli, Tekirdağ, Edirne çevrelerinde kuzey ve kuzeydoğu yönlerden kuvvetli (40-60 km/saat), yüksek kesimlerde fırtına (60-80 km/saat) şeklinde esmesinin beklendiği bildirildi. Kuvvetli rüzgar ve fırtınanın Marmara’da cumartesi günü öğle saatlerinden sonra etkisini kaybedeceği tahmin edildiği kaydedildi. Açıklamada, ulaşımda aksamalar, ağaç ve direk devrilmesi ile çatı uçması gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtildi.
TOZ TAŞINIMI
Toz taşınımı, dünya ekosistemi için büyük önem taşıyor. Türkiye, Orta Doğu ve Afrika kaynaklı çöl tozlarından etkileniyor. Türkiye’de olan toz taşınımı, Basra alçak basınç merkezinin daha etkili olduğu ilkbahar, sonbahar ve yaz aylarında daha yoğun gerçekleşiyor. Çöllerde göreceli olarak daha büyük olan toz parçacıkları, kaynak alanlarının yakınlarında çökerken, küçük olanlar ise binlerce kilometre yol kat edebiliyor. Bu durum toz taşınımı olarak tarif ediliyor. Toz taşınımı, etkisini toz fırtınalarıyla daha uzak alanlara taşıyabiliyor. Toz fırtınaları, hava ve deniz ulaşımını da olumsuz yönde etkiliyor. Solunum yolu ve kalp rahatsızlığı bulunanlar ile yaşlı ve çocuklar, toz taşınımından en fazla etkilenen kesim olduklarından yaşanabilecek olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekiyor.